top of page
Smiling Baby

Veelgestelde vragen

Wat is gastouderopvang?

Gastouderopvang is opvang in warme huiselijk sfeer bij de gastouder thuis met maximaal 6 kinderen tegelijkertijd. Gastouders moeten aan verschillende kwaliteitseisen voldoen. Lees hier meer over wat is gastouderopvang?

Waarvoor heb ik een gastouderbureau nodig? Gastouderopvang is formele opvang en wordt geboden door gastouders en nanny's. Een gastouder moet aan verschillende kwaliteitseisen voldoen om veilige en verantwoordelijke opvang te mogen bieden voor jouw kind. Wij als bureau controleren of de gastouder aan alle kwaliteitseisen voldoet en schrijven hen vervolgens in bij het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Wanneer de gastouder staat ingeschreven kun jij als ouder kinderopvangtoeslag aanvragen. Zonder een gastouderbureau is dat niet mogelijk. Het werken met een gastouderbureau heeft dus als voordeel, recht op kinderopvangtoeslag, zeker zijn van gediplomeerde gastouders, bemiddeling en begeleiding. 

Waar moet je als gastouder aan voldoen?

Wil jij als gastouder gaan werken? Dan moet je aan een aantal kwaliteitseisen voldoen die de Wet kinderopvang stelt. Op onze pagina 'kwaliteitseisen gastouder' kun je alle kwaliteitseisen vinden waar je als gastouder en nanny aan moet voldoen.

Aan welke kwaliteitseisen moet de opvang locatie voldoen?

De GGD en de Wet kinderopvang stellen een aantal kwaliteitseisen waar de opvang locatie aan moet voldoen. De eisen zijn gesteld voor de veiligheid en hygiëne van de kind(eren). Vind meer informatie op op onze pagina 'kwaliteitseisen opvang locatie' 

Wat kost gastouderopvang?

Gastouderopvang is formele kinderopvang. Gastouders bepalen zelf hun uurtarief. Het gemiddelde uurtarief ligt tussen de € 5 en €8 per uur. Naast de kosten die je als ouder maakt voor de gastouder, betaal je ook bemiddelingskosten.

Heb ik recht op kinderopvangtoeslag?

Per gezinssituatie bekijkt de overheid of je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Er wordt gekeken naar het gezamenlijk inkomen en de opvanguren. Voor meer informatie klik hier.

Hoe kan ik kinderopvangtoeslag aanvragen?

Via www.belstingdienst.nl/kinderopvangtoeslag-aanvragen kan je kijken of je recht hebt op kinderopvangtoeslag en wat de voorwaarden hiervoor zijn. Tijdens de aanvraag worden persoonlijke gegevens gevraagd zoals het gezamenlijke inkomen en je burgerservice nummer.

Wat is het verschil tussen een gastouder en nanny?

Gastouderopvang is warme en huiselijke opvang bij de gastouder thuis met meerdere kindjes.

Nanny opvang vind plaats bij de vraagouder thuis in de eigen vertrouwde omgeving. 

Moet ik zelf luiers meenemen naar de opvang?

Dit is per gastouder verschillend. Tijdens het kennismakinggespreks kun je met elkaar bespreken wat je als ouder meeneemt naar de opvang.

Ik heb zelf een gastouder gevonden, kan ik die bij jullie aanmelden?

Ja! Wij maken graag kennis met je gastouder, zij kan zich aanmelden via onze website en wij nemen contact met haar op.

 

Kan ik gebruik maken van twee gastouders?

 Het is mogelijk om je kind(eren) naar meerdere gastouders te brengen. Er wordt dan per gastouder een contract gemaakt met de daarbij  horende opvanguren. 

Kan ik een combinatie maken met de crèche of BSO en gastouderopvang? 

Dat is mogelijk, een aantal kinderen gaan een deel naar de crèche en een deel naar een gastouder. Voor beide vormen van opvang kan gelijktijdig kinderopvangtoeslag aangevraagd worden. 

Hoe kan ik met mijn gastouder of nanny communiceren?

De gastouder/nanny werkt met een overdracht schriftje indien dit van tevoren afgesproken is. Vaak is het gebruik van een schriftje tot één jaar en wordt er na het eerste levensjaar gecommuniceerd via WhatsApp. Naast praktische informatie worden ook de leuke dingen zoals eerste woordjes, stapjes e.d. opgeschreven in het schriftje. 

Heb ik keus uit meerdere gastouders? Ja, wij stellen altijd indien mogelijk 2 gastouder voor die aansluiten bij jouw opvangwensen. Jij als ouder bepaalt zelf na het kennismakingsgesprek voor welke gastouder je kiest. Ben je niet tevreden zoeken wij verder.

Is de uurprijs van de gastouder inclusief of exclusief ?

Gastouders bepalen zelf wat er inclusief en exclusief in hun uurtarief zit. Tijdens het kennismakinggesprek is dit bespreekbaar.

Hoe laat kan ik mijn kind brengen?

In overleg met de gastouder zijn verschillende tijden mogelijk, van 's morgens vroeg bijvoorbeeld 6.30 uur tot 's avonds laat. Sommige gastouders verzorgen op verzoek ook avond- en weekend opvang. Meestal betaal je dan iets meer.

Mag mijn kind afspreken na schooltijd?

Samen met de gastouder overleg je of dit een mogelijkheid is. Als de gastouder het goed vindt moeten hier aparte afspraken voor worden gemaakt en het worden vastgelegd op papier.

Welke leeftijden vangt een gastouder op?

0 t/m 12 jaar.

Hoe zit het met de uren die ik moet betalen?

Bij gastouderopvang hoef je alleen de afgesproken contracturen te betalen. 

Hoeveel moet ik aan het gastouderbureau betalen?

De kosten die je maakt als ouder voor Little Steps berekenen wij op jouw persoonlijke gezinssituatie. Lees hier meer informatie.

Wat doe ik als mijn kind ziek is?

Wanneer jouw kind een besmettelijke ziekte heeft kan hij vaak niet naar de opvang. De gastouder stelt in haar huisregels op wat de voorwaarden daarvoor zijn. Is je kind niet fit, hangerig met wat koorts, dan kan het meestal gewoon naar de opvang. Ook dit gaat in overleg met de gastouder.

Wat als mijn gastouder geen opvang kan bieden?

Is jouw gastouder ziek of kan zij om een andere reden geen opvang bieden? Dan gaan wij voor jou op zoek naar een vervangende gastouder.

Moet ik mijn gastouder door betalen tijdens ziekte of vakantie?

Bij veel gastouders hoef je vrije dagen of ziekte niet door te betalen. Omdat gastouders als zelfstandig ondernemer werken mogen zij 'doorbetaling tijdens ziekte of vrije dagen' wel opnemen in de huisregels. 

Wordt er aandacht besteed aan de ontwikkeling tijdens gastouderopvang?

Ja! Al onze gastouders en nanny's stimuleren jouw kind(eren) spelenderwijs te ontwikkelen. Vaak gaat dit samen met leuke activiteiten.

Wat is nanny opvang? 

Nanny opvang vindt plaats bij de vraagouder thuis in de eigen vertrouwde gezinssituatie. 

Ik geef nog borstvoeding is dat een probleem?

Nee! Veel gastouders vinden het geen probleem om borstvoeding te bewaren in de koelkast en op te warmen tijdens het voeding moment.

Is gastouderopvang goedkoper dan een kinderdagverblijf?

Ja, een gemiddeld uurtarief van een gastouder ligt rond de €5,50 bij een kinderdagverblijf is dat €8,60. Bij een gastouder betaal je alleen de afgesproken contract uren en bij een kinderdagverblijf betaal je per halve of hele dag.

Staat jouw vraag hierboven er niet tussen en wil je graag nog meer informatie over gastouder of nanny opvang? Neem dan contact met ons op en wij helpen jou snel verder!

Bron:www.belastingdienst.nl

bottom of page